Voor heel veel Nederlanders is het weer een uitdagende rit naar de vakantiebestemming. Niet alleen voor bestuurder maar ook voor de medereizigers is het vaak een lange rit! Een goede voorbereiding voorkomt een domper op de vakantieplezier. We willen je graag een 10 tal tips ter voorbereiding autovakantie van de hand doen!
Voorbereiding Autovakantie
- Zorg dat je auto in goede conditie is en veilig de weg op gaat. Een aantal checks kan je natuurlijk zelf doen zoals de op peil hebben van de koelvloeistof, olie, bandenspanning, voldoende bandenprofiel, een check op je lampen en knipperlichten. En ingeval van het meenemen van een aanhangwagen of caravan: controleer je trekhaak aansluiting. Als je een beurt gepland staat probeer deze voor de zomervakantie te laten uitvoeren.
- Ingewikkelder is de check op een goede werking van de airco. Geadviseerd wordt ter -voorbereiding autovakantie- om dit jaarlijks je auto te laten checken door de garage. Een aircoservicebeurt kost meestal 100 euro en hiervoor wordt de airco nagekeken en bijgevuld. Er zijn hiervoor ook specialistische bedrijven die zich alleen richten op het geven van een servicebuurt voor airco’s in auto’s.
- Ben je lid van de ANWB dan kan je gebruik maken van de 24 uursdienst van de Alarmcentrale bij een ongeval of calamiteit. De alarmcentrale heeft verschillende steunpunten in Lyon, Barcelona, München en Athene. In andere landen heeft de ANWB samenwerkingsverbanden met de lokale pech en hulpdiensten. Dit is misschien het moment om een abonnement af te sluiten.
- Vermijd de filedruk en rij op andere tijden en dagen dan de meeste vakantiegangers. Traditioneel is de zaterdag de aankomst- en vertrek dag. In plaats van de vrijdag of zaterdag te vertrekken is het verstandiger om op donderdag of zondag te reizen naar je vakantie bestemming. Dit levert doorgaans veel minder file leed op. Wellicht is het mogelijk om je vakantie op een nadere start-dag te boeken dan de zaterdag. Mocht je toch zaterdag willen gaan rijden ga dan na de files rijden. Niet heel vroeg (om 04.00 uur) weg maar ruim na het middaguur. De kans dat je de files zijn opgelost is aanmerkelijk groter (Frankrijk en Duitsland). Mocht je tocht onverhoopt in de files belanden, zorg dan voor voldoende water en eten in de auto.
- Een belangrijk onderdeel voor een goede voorbereiding autovakantie is fit op vakantie gaan. Zorg dat je uitgerust de auto in stapt, regelmatig de pauzes neemt onderweg. Het is het overwegen waard een overnachting in te plannen gedurende de heen of terugreis. Zo blijf je geconcentreerd rijden en vermijd je een deel van de files.
- Elektronisch tol betalen in voornamelijk in Frankrijk kan tijd opleveren. Het is nog steeds mogelijk om op meeste Franse wegen met contant geld te betalen. Echter het aantal tolporten dalen voor contante betalingen. De wachtrijen voor de poortjes met creditcard of bankkaart zijn aanzienlijk korter. Nog sneller gaat het als je de elektronische tolbadge koopt. Deze Télépeage-badge is een elektronisch betaalmiddel en is geldig voor het gehele Franse wegennet. Daarnaast kan de kaart gebruikt woorden op een van de ruim 250 parkeerterreinen in Frankrijk. De tolkaart is voor 11 euro (niet leden) te koop bij de ANWB en de maandabonnement bedraagt 1.70 euro (voor de periode dat je de kaart gebruikt).
- Relaxed reizen met kinderen door voldoende vermaak in de auto. Denk aan tablets waarbij een groot aantal films van Netflix zijn gedownload of anders een DVD speler in de auto zetten. Omdat de reis wel eens 10-15 uur kan duren is het verstandig om variantie in te brengen waarbij je kan denken aan spelletjes, stripboeken en een verhaal voorlezen uit een spannend boek!
- Naaste voldoende water is het voor kinderen maar zeker ook voor volwassen raadzaam om een maaltijd mee te nemen die niet te zwaar op de maag ligt. Voorkom ingewikkelde gerechten waarmee je snel kan knoeien. Denk bijvoorbeeld aan voorgesneden stukjes appel/peer of blokjes kaas.
- Neem altijd plastic zakjes mee voor het geval van wagenziekte. Een frisse spray is na afloop ook zeer wenselijk.
- Zorg dat je op de hoogte bent van landelijke verkeersregels. Een overtreding kunnen stevig oplopen in sommige landen. Te hard rijden in Noorwegen kost altijd minimaal €430 euro. Ook kunnen specifieke eisen gelden als de aanwezigheid van een reserve bril (voor brildragers) in de auto. Rijden op winterbanden in Italië in de zomer is een dure hobby waarbij een boete van maximaal 1682 euro riskeert. Flitsmeister-app of een ander waarschuwingssysteem voor flitspalen mobile flitsers riskeert een boete van 1500 euro in Frankrijk. Dit geld ook voor flitswaarschuwing in je navigatiesysteem.
Lees meer: Zwarte zaterdagen op Schiphol
Lees meer: Zwarte zaterdagen op de Europese wegen
Lees meer: Auto vakanties ongekend populair bij Nederlanders
Lees meer: Wat te doen bij pech? De Alarmcentrale