Ooit is ATV keer opgezet in de crisis jaren van de jaren ’80 om met zijn alle minder te werken met het doel om meer jongeren aan het werk te helpen. In 1982 is na het akkoord van Wassenaar het arbeidstijdverkorting ingesteld. Tegenwoordig werken medewerkers meer uren in de week en sparen op deze manier uren en zelfs dagen op. Heb je een 36 urige werkweek en je werkt 40 uur dan bouw je iedere week een halve ATV dag op. Na een paar weken heb je voldoende ATV dagen om een lang weekend te pakken.
De ATV uren en dagen zijn niet wettelijk vastgelegd en moeten anders beschouwd worden als vakantiedagen. Zo wordt tijdens ziekte geen ATV-dagen opgebouwd en mag de werkgever wel ATV-dagen tijdens het lopende dienstverband uitbetalen (tenzij een CAO of personeelsreglement anders blijkt).
Vakantiedagen kunnen in sommige gevallen komen te vervallen, ATV dagen niet. Volgens een uitspraak van de rechter in april 2000 mogen ATV dagen niet zomaar komen te vervallen door de werkgever. Daarna zijn in veel CAO’s of personeelsreglementen de spelregels rondom de ATV-dagen vastgelegd. Meestal moet er binnen één maand of binnen een kwartaal de extra uren of dagen gecompenseerd worden anders komen ze te vervallen. In dat geval kunnen de dagen niet worden doorgeschoven naar de volgende periode of het volgende jaar. Hiermee dwingt de werkgever om de ATV dagen regelmatig op te nemen. Op zicht helemaal niet vervelend; goed in te zetten voor een lang weekendje weg!
Sinds de komst van de ATV is het een populaire manier geworden om ‘vakantiedagen’ te sparen om later in het jaar langer op vakantie te gaan. Sommige hebben zelfs een pre pensioen mee kunnen financieren. Door het stuwmeer van ATV dagen is een einde gekomen na 2000 door ze binnen een afzienbare tijd te compenseren. Tijdens de crisis jaren 2008-2013 is de trend om ATV dagen af te bouwen door de werkgevers en zijn in de CAO onderhandelingen de ATV afgebouwd ten gunste van hogere salarissen.
Lees ook : Vakantiedagen
Lees ook : Vakantiegeld