Volgens het compendium voor de leefomgeving, een website met feiten van het CBS, Planbureau voor leefomgeving, Ministerie van VWS en Universiteit van Wageningen gaan tachtig procent van de Nederlanders op vakantie. De 12.7 miljoen ‘reizigers’ maken 35.1 miljoen vakanties waarvan 50 procent in eigen land blijft. Bij een vakantie in Nederland kiest 90% van alle vakantiegangers de auto als vervoersmiddel. De autovakantie verliest het van de vliegvakantie en van de treinvakantie.
Buitenlandse autovakantie
Voor buitenlandse vakanties is het vliegtuig sinds vorig jaar populairder dan het vliegtuig: 10.1 miljoen keer wordt het vliegtuig gebruikt om op het vakantieadres te bereiken. Het aantal autovakanties daalde met -3 procent, tot 10 miljoen vakanties. In totaal waren vorig jaar de auto en vliegreizen goed voor 89 procent van alle vakanties naar het buitenland. De favoriete vakantielanden zijn Frankrijk gevolgd door Duitsland, Spanje en Italië.
Het aantal treinreizen steeg met +27 procent naar 830.000 reizen maar blijft met een bescheiden 3 procent van het totaal. Overige reizen blijven een klein aandeel houden in het geheel zoals de touringcar met 3 procent en de camper met 2 procent.
De groei van het aantal vakanties in de zomerperiode van mei tot en met september groeit. Sinds 2009 zijn de wintersportvakanties licht gedaald, als gevolg van het uitbreken van de economische crisis. De aantal vakanties in de zomer blijft gestaag stijgen; vooral naar het buitenland. De traditionele piek is in de maanden juli en augustus.
Binnenlandse autovakantie
Voor twee derde van alle dag uitjes vinden plaats in Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Hierbij moet je denken aan sportieve recreatie zoals wandelen, fietsen en hardlopen (28%). Daarnaast is uitgaan een favoriete reden (24 %) om naar deze provincies te trekken. Voor 58 procent van de dagtochten is de auto gebruikt.
Het aantal overnachtingen in Nederland overstijgt de 131 miljoen. Het merendeel van de overnachtingen komen voor rekening vande Nederlanders, zo’n 91.8 miljoen in 2017, en de rest door buitenlandse toeristen. Ook hier is Noord Holland de trekpleister van de verblijf recreanten (20.4%) gevolgd door Gelderland (12.4%) en Limburg (10.6%) De auto is de veruit de favoriete vervoersmiddel voor de Nederlanders: ongeveer 90 % gebruikt de auto als vervoersmiddel om op de bestemming te komen.
Drukte op de weg en in de lucht
In het hoogseizoen reizen 10 miljoen Nederlands van en naar hun vakantiebestemming. Op het hoogtepunt van de vakantiespreiding, het moment dat alle drie de regio’s vrij zijn, zijn 3.7 miljoen Nederlanders onderweg.
Tijdens de piekmomenten in de vakantie ontstaan er verschillende knelpunten. Op de weg maar ook bij de verschillende luchthavens. Ieder jaar ontstaan er een paar zwarte zaterdagen waarbij 1 zaterdag extreem druk is op de Europese wegen. Op dé zwarte zaterdag gaan zowel aankomede vakantiegangers als vertrekkende vakantiegangers de weg op. Vooral Frankrijk, Duitsland en Italië slippen de wegen dicht.
Ook de luchtvaart kent haar piekmomenten in juli en augustus. De luchthaven Schiphol gaat de komende jaren daarnaast op de ‘schop’ waarbij er een nieuwe terminal wordt bijgebouwd. Dit kan voor lange rijen bij voornamelijk in de incheckbalies en bij de security opleveren.
Auto vakantie boeken
Veruit de meeste Nederlanders boeken de zomervakantie zelf en ruim van te voren. Nog geen 10 procent kiest er voor om op de bonnefooi te gaan reizen. Bijna 84 % boekt vooraf de accommodatie en/of het vervoer naar het vakantieadres. De omvang van de uitgaven aan de vakanties stijgt ieder jaar en ook dit jaar zal er voor 15.0 miljard aan vakantie worden uitgegeven. Een deel wordt dat in Nederland uitgeven: 2.6 miljard. De rest wordt in het buitenland gespendeerd.
Geraadpleegde bronnen: CLO en CBS
Lees meer: De 10 tips voor een goede voorbereiding van de autovakantie
Lees meer: Wat te doen bij pech? Alarmcentrale
Lees meer: Zwarte zaterdagen op Europese wegen
Lees meer: Zwarte zaterdagen op Schiphol