Duurzaam op vakantie naar het buitenland: zo herken je een duurzame accommodatie

Thuis doe je je best om een steentje bij te dragen aan het milieu. Naast het afnemen van duurzame energie, koop je veel kleding tweedehands, ben je ‘flexitariër’ en let je op de plastic verpakkingen bij het boodschappen doen. Natuurlijk ga je graag op vakantie. Ook op vakantie kun je duurzame keuzes maken. Koop bij de locals en slaap in duurzame accommodaties. Maar hoe herken je nu een duurzame accommodatie, zodat je op reis net zo duurzaam kunt zijn als thuis?

Diverse keurmerken voor duurzaamheid

Zoals je in de winkel diverse labels op producten aangeven dat een product eerlijk en/of duurzaam geproduceerd is, zo kan een keurmerk voor duurzaamheid ook aangeven welke accommodatie aan jouw standaard voldoet. Het aantal keurmerken en waar zij voor staan groeit gestaag. Welke keurmerken zijn er en waar staan ze voor?

Europees Ecolabel voor toerisme

Het Europees Ecolabel dat je kunt vinden op schoonmaakmiddelen en toiletpapier is er ook voor toeristische verblijven. Deze accommodaties moeten rekening houden met een heel scala aan eisen, onder andere gericht op het terugdringen van afval en CO2-uitstoot en recycling.

Green Key

Accommodaties met een Green Key-keurmerk gaan verder dan regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Zij willen het milieu sparen, zonder dat gasten daarbij in moeten leveren op comfort en gemak. Zo wordt er weinig gewassen, worden er milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt en wordt er zuinig omgegaan met energie en gekozen voor hernieuwbare energie. De reisaccommodaties van dit label worden gekeurd door onafhankelijke keurmeesters. Green Key-locaties vind je in Nederland en in 55 andere landen wereldwijd.

ECEAT

ECEAT staat voor Europees Centrum voor Eco- en Agrotoerisme en is ook een internationaal keurmerk voor duurzaam toerisme. Zoals bij Green Key wordt er gelet op het gebruik van groene bouwmaterialen, energieverbruik en het gebruik van producten met een keurmerk. Daarnaast zijn bijvoorbeeld het behoud van de omgeving en de steun van de lokale economie aandachtspunten. De accommodaties vind je, vanzelfsprekend, in Europa.

Andere manieren om een duurzame accommodatie te boeken

Ook grote aanbieders van reizen, zoals TUI en Corendon, richten zich steeds meer op duurzaamheid. TUI werkt bijvoorbeeld samen met het Global Sustainable Tourism Council. Wil je avontuurlijk op reis, kijk dan eens naar WWOOF voor een werkvakantie en kies voor een zelfvoorzienende locatie.

Andere tips voor een duurzame vakantie

Indien je een duurzame levensstijl belangrijk vindt, wil je waarschijnlijk ook duurzaam genieten op reis. Naast een duurzame accommodatie kies je dan voor een duurzaam transportmiddel, zoals de trein, de fiets of de bus. Een vakantie dichtbij huis is sowieso duurzamer, dan een vakantie waarvoor je moet vliegen. In ons land en onze buurlanden is veel te beleven. Ga met de trein op citytrip naar Berlijn, Wenen of Parijs. Kampeer in een ingerichte safaritent, zodat je licht bepakt met de fiets op vakantie kunt. Daarnaast kun je op vakantie zelf zorgen dat je zelf kookt, je vleesconsumptie beperkt en je afval netjes scheidt.

Energiezuinig op vakantie gaan

En als jij dan besluit om op vakantie te gaan, laat je huis dan energiezuinig achter. Haal de stekkers uit de stopcontacten, maak je koelkast leeg en zet deze uit.  Zet je overige apparaten uit, en niet op standby, om zo sluipverbruik te voorkomen. Zorg er ook voor dat je verwarming uit staat, zodat je geen onnodige energie verspilt. En laat de energie die je verspilt dan groen zijn. Online energie vergelijken helpt je om een goedkoop groen energiecontract te vinden. Alles gechecked? Dan kun jij met een gerust hart op naar je groene vakantie.