Ruim 11 miljoen Nederlanders gaat in de zomer op vakantie tegenover 6 miljoen Nederlands die helemaal niet op vakantie gaan. Opvallend is dat er iets meer dan 22 miljoen keer op reis wordt gegaan in de zomer van 2017. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlandse vakantieganger liefst twee keer in de zomer op vakantie gaat. Traditioneel blijft Frankrijk vakantiebestemming nummer 1 onder Nederlanders in de zomer. Bijna 20 procent van de lange zomervakanties wordt in het land van wijn, stokbrood en Franse kazen doorgebracht. Op de tweede plaats staan onze Oosterburen met ruim 13%. Spanje complementeert de top 3 met circa 12%.
Dat meldt Goedkoopste-reisverzekering.orgDaarmee zijn het ook de enige 3 landen die boven de 10% uitkomen.
Zuid-Europa onverminderd populair. Spanje is als populaire vakantiebestemming al 3 jaar op rij gestegen van 10 naar 12%. Daarmee werd een flink marktaandeel teruggewonnen na een aantal jaar van krimp. Spanje had last van opkomende toeristische landen als Turkije, Egypte en Tunesië. Politieke spanningen aldaar hebben er echter voor gezorgd dat veel touroperators daar wegblijven en weer meer vakanties naar Spanje aanbieden. Italië is de bestemming van circa 8% van de Nederlandse zomervakantiegangers en Griekenland is het land dat de top 5 afsluit met 6,5%. Ook laatstgenoemde zit weer in de lift na een twee jaar van krimp in 2013 en 2014 in verband met de financiële crisis van het land. Echter profiteert het toerisme in Griekenland ook van de problemen van de Islamitische landen aan de Middellandse Zee. Dat laat ook Turkije zien waar het aandeel is gedaald tot slechts 5%. De Verenigde staten is met 2,6% de hekkensluiter in de top 10.
Vliegtuig en auto meeste vormen van transport. Al ruim 10 jaar zijn de auto en het vliegtuig de meest populaire manieren om op vakantie te gaan. Al jaren neemt het aandeel van de auto heel geleidelijk af, maar nog steeds gaat 53% met de auto op vakantie tegenover zo’n 40% met het vliegtuig. Andere vormen van vervoer zijn vooral de trein, maar ook de boot en de fiets. Ruim één derde van de vakantiegangers verblijft in een hotel, pension of bed and breakfast.