Winter inbraak preventie tips

Anti vakantie inbraak tipsWoninginbraak zorgt voor een groot onveiligheid gevoel bij de slachtoffers en de directe omgeving van het slachtoffer. Het levert een bijdrage aan het onveiligheidsgevoel in de maatschappij. Naast materiële schade lopen de slachtoffers vaak ook immateriële schade op. Woninginbraak, overvallen, straatroof en geweld vallen. In dezelfde categorie van High impact crime (HIC) en heeft een hoge prioriteit bij de politie, het openbaar ministerie en bij de lokale overheid. Hogere bewustwording en meldingsbereidheid en toename preventiemaatregelen heeft ervoor gezorgd dat het aantal woning in braken is gedaald. Ook tijdens de vakantie maanden. Maar hoe kunnen we dit nog verder naar beneden brengen? Hier de anti vakantie inbraak tips.

Dalende trend woninginbraak

De laatste jaren is er een duidelijk trend zichtbaar dat het aantal inbraken fors afnemen. In de vorig decennia groeide het aantal woninginbraken van in het 71.740 in 2016 naar een piek van 91.930 (2012). Sindsdien is er een dalende trend waarneembaar. In 2017 was het aantal geregistreerde diefstallen uit een woning gedaald naar 49.315. Een spectaculaire daling van meer dan 50 procent! Wellicht heeft de hoogtepunt van de crisis ook een effect op deze cijfers. Vanaf 2008 dook Nederland in een economische crises die tot 2012 duurde. Daarna herstelde de economie op zich in een snel tempo. Hier lijkt een verband tussen te bestaan.

Waar wordt ingebroken?

Volgens de stichting Nederlandse Inbraakpreventie Weken (NIPW) is 88,1% van de Nederlandse achterdeuren slecht beveiligd. Bijna 25 procent van de achterdeuren heeft een zwak aluminium beslag. Een inbreker heeft dan ongeveer een minuut nodig om met een schroevendraaier en tang binnen te komen.Vooral het beslag met de schroefjes aan de buitenkant zijn kwetsbaar. Hieronder een overzicht van de meest kwetsbare plekken van een huis en waar de dieven het huis binnen treden.

Waar wordt er ingebroken? Perc.
Achterdeur 36%
Raam beneden verdieping 23%
Voordeur 21%
Boven verdieping 7%
Schuifpui 5%
Overige ramen 5%
Dubbele duren 4%

Wanneer wordt er vaak ingebroken?

inbraak preventie politieHet aantal inbraken in Nederland vindt plaats op momenten dat de inbreker zo min mogelijk gestort wordt. De politie waarschuwt ons ook om in de zomermaanden maar ook tijdens de kerstvakanties bedacht te zijn op een verhoogde kans op inbraken. Een verhoogde kans op inbraak is er ook op onrustige nachten met het storm en veel regen (voor- en najaar). Dieven vinden het prettig als er veel omgevingsgeluiden zijn die het glas gerinkel en een forceren van een deur verstommen.

We hebben een paar goude tips voor je om de kans op een inbraak tijdens je vakantie te minimaliseren.

Deelnemen aan een WhatsApp buurt preventie

Uit een studie uit 2015 van de Tilburgse Universiteit lijkt het er op dat WhatsApp-buurpreventie heeft een drukkend effect gehad op het aantal inbraken in de aangesloten buurten. Volgens een onderzoek in Tilburg is er een daling van rond de -40% waargenomen in buurten waar WhatsApp-groepen zijn opgericht. In het zelfde onderzoek blijkt dat het effect langdurend is en dat het ook niet overslaat naar aar aangrenzend gelegen buurten waar nog geen WhatsApp-groepen is.

Volgens de onderzoeker zijn hier een paar oorzaken voor. Allereerst wordt er een schrikeffect versterkt bij de inbrekers. Voorwaarde is wel dat duidelijk kenbaar wordt gemaakt dat er in de buurtpreventie actief is. Bij de ingang van de buurt is een boord geplaatst worden of via publicatie in de krant of online.

Inbraak preventie politieTen tweede is de bereidheid om een melding te doen fors toegenomen. Verdachte situaties worden eerder herkend en laagdrempelig gecommuniceerd naar medebewoners en politie. Voorheen was het bellen naar 112 een drempel maar door de instrueerde SAAR methode trekken buurtbewoners eerder aan de bel. SAAR methode kent 4 stappen: Signaleer een verdachte situatie, Alarmeer 112 of 0900-8844, App je melding en reageer naar een mogelijke verdachte mits veilig. Buurtbewoners die deelnemen, vinden het niet vreemd meer om 112 te bellen maar wordt eerder als een sociale plicht gezien.

Stichting WABP zorgt voor betere zichtbaarheid en vindbaarheid van de beheerders van een ‘Alarm WhatsApp groep. Leden in de buurt kunnen sneller in contact komen met de beheerder van de WhatsApp groep. Op dit moment zijn er 8500 WhatsApp buurtpreventie groepen. Per WhatsApp groep zijn gemiddeld 75 leden. Volgens schattingen van WABP zijn er nu zo’n 630 duizend leden. Er is er altijd wel een in de buurt. Als er nog geen een actief is kan je je als beheerder aanmelden.

Top 5 Anti vakantie inbraak tips:

inbraak preventietips

Trek maar aan het touwtje… dan gaat de deur van zelf open!

Naast deelnemen aan een WhatsApp groep zijn er meer preventieve anti inbraak tips. We beschrijven een vijftal tips:

  1. Het blijft een klassieker, maar vermeld niet dat je op vakantie bent in de sociale media. Zo’n vermelding is een regelrechte uitnodiging voor dieven om een kijkje te nemen. Post achteraf je vakantiefoto’s op de sociale media. Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om te kijken wanneer nabestaanden naar de begrafenis gaan. Vraag een buurman om het huis in de gaten te houden.
  2. Zorg dat je huis bewoont lijkt door bijvoorbeeld te werken met schakelklok om ‘s avonds de lampen te laten aan springen. Ook kan je een krant en een kopje koffie op de keukentafel neerzetten. Laat speelgoed slingeren in de woonkamer. Als je een tweede auto hebt, zet deze dan voor de deur neer. Vraag aan je buurman om zijn auto op de oprit te zetten. Misschien wil de buurman ook wel ff de post opruimen tijdens de vakantie.
  3. Check of je huis wel echt goed beveiligd is. Op de website van de politie wordt een paar voorbeelden gegeven hoe inbrekers te werk gaan. Inbrekers kijken vooral naar de meest inbraakgevoelige ingangen zoals schuifpui, toilet ramen, garagedeuren, lichtkoepels en het hang- en sluitwerk. Wanneer je je huis wilt laten beveiligen, schakel dan een expert die is aangesloten bij politiekeurmerk.nl
  4. Sleutelmanagement. Laat geen sleutels aan de binnenzijde van de deur in het slot zitten. Inbrekers kunnen eenvoudig de sleutel pakken na het intikken van een raam. Vervang je slotcilinder als je niet meer weet wie er allemaal je sleutel hebben. Denk bijvoorbeeld na een verbouwing of wisselende schoonmakers. Hang aan je sleutelbos geen naam- of adreskaartje. Ga verlies kunnen de dieven rechtstreeks naar je huis rijden. Tenslotte, leg geen sleutels neer op de ‘geheime plekken’ als onder de bloempot of mat.
  5. In het rond het huis. Zorg voor goede verlichting zoals een lamp die aanspringt zodra je er langs loopt. Laat geen ladders of kliko’s achter die gebruikt kunnen worden om te kunnen klimmen. Plaats geen waardevolle spullen in het zicht.

Hondenbezitter?

In veel gemeenten organiseert de politie informatieavonden over buurt preventie. Ook zijn er initiatieven bekend voor oplettende honden uitlaters (WAAKS). Hondenbezitters zijn vaak op straat en kennen de buurt goed. Vaak worden vaste rondjes gelopen en dan vallen afwijkende situatie snel op. De politie vraagt aan hondenbezitters om ogen en oren open te houden voor verdachte en ongewone situatie en deze te melden.

Bel 1-1-2

Naast hondenbezitters weten de bewoners zelf het beste als er iets niet in de haak is. Als je onbekende personen in de buurt ziet die er niets te doen hebben en naar binnen loeren. Of wellicht zie je iemand rond een huis lopen waarvan je weet dat de bewoners niet thuis zijn. Dit zijn momenten om de politie te bellen en kan misschien inbraak voorkomen worden. Het is niet zo dat je de 112 alleen mag bellen voor levensbedreigende situaties. Het alarmnummer mag je ook bellen voor SPOED gevallen zoals het voorbereiden van inbraak of diefstal. Onder bepaalde voorwaarden is het voorbereiden van een inbraak strafbaar. Maar het belangrijkste is dat bij snelle signalering een misdrijf voorkomen kan worden! Op de website geef inbrekers geen kans van de politie vind je meer vakantie inbraak tips/preventie