Het voorkomen van vakantiestress begint bij een goede voorbereiding en bij een tijdig vertrek. Niet één uur van tevoren bedenken wat je allemaal wilt meenemen in je koffer of je trolley. De keuze van een koffer en trolley heeft grote invloed op een lange wachtrij voor het inchecken bij Schiphol. Er is een proef gestart waarbij je met alleen een kleine tas als handbagage sneller doorgang te verlenen. Door de komst van toeslagen op je bagage is het interessant geworden om je trolley als handbagage mee te nemen en de koffer thuis te laten. En we hebben meer tips om snel in te checken op Schiphol!
Je bespaart niet alleen je enkele tientjes op je vlucht maar ook hoef je niet je koffer in te checken bij Schipho en bij aankomst te wachten op je koffer. Keerzijde van deze verandering is dat heel veel mensen dit gingen doen. En dit heeft weer zijn effect op de het inchecken bij Schiphol. Niet alleen Schiphol, ook Eindhoven en Rotterdam-The Hague Airport hebben er last van. Met name door de snelheid en massaal waarmee deze keuze is gemaakt zijn de Luchthavens overrompeld. Het ‘probleem’ van de koffer heeft zich verplaatst van de airline naar de luchthaven.
Self-loading cargo
Het concept van je ‘eigen koffer’ meenemen is niet helemaal uniek. In de jaren negentig begon Southwest Airlines als eerste budgetmaatschappij om self-loading cargo concept door te voeren om tijd en kosten te reduceren. Niet alleen waren er minder handelingskosten voor de maatschappij maar werden ook de kortere draaitijden gerealiseerd (de tijd tussen aankomst en vertrek van een vliegtuig). De besparingen werden doorgevoerd in de lagere vliegtickets. Al snel volgde als eerste Ryan Air en Easyjet en later gevolgd door Transavia. De trend heeft zich in een rap doorgezet bij niet-prijsvechters. Door de langere wachttijden in de vertrekhal en ook de te kleine cabinebakken lijkt deze trend onder te gaan aan haar eigen succes. In de meivakantie waren de wachtrijen bij het de security zolang geworden dat passagiers de vlucht hebben gemist; inchecken bij Schiphol werd een drama.
Bagage vooruit versturen
Er zijn bedrijven die je helpen je om geen bagage meer inchecken bij Schiphol. Je besteed het transport volledig uit door je koffer vooruit te sturen. Er zijn inmiddels meerdere transport bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het vervoeren van je koffer. De koffer wordt daags voor vertrek opgehaald, gelabeld en vervolgens verstuurd via één van de 4 wereldwijde expresdiensten. Bij aankomst in je hotel of vakantie adres staat je koffer al klaar. Een van de eerste ondernemingen die deze service aanbied is Travel Light en heeft vooral Europese bestemmingen. Ze maken gebruik van het netwerk van TNT. Een retourtje voor je 20 kg koffer van deur tot deur naar Mallorca kost 69 euro en is ietsje duurder dan meenemen met de KLM maar het is ook erg comfortabel en geen wachttijden bij de security lines. Naast koffers in verschillende gewichtsklasse is het ook mogelijk om Golf clubs, ski’s, kites en fietsen te laten vervoeren.
Lees meer over : Bagage versturen (vooruit) met PostNL of Travel-light
Inchecken bij Schiphol wordt verbeterd
Schiphol zal verder uitbreiden en heeft tijdelijk een extra balies ingericht om de pieken beter te kunnen op vangen. Schiphol verwacht dit jaar recordaantallen passagiers te kunnen vervoeren. Op sommige dagen zullen meer dan 230.000 passagiers vertrekken, aankomen en overstappen. De schatting is dat er ongeveer 75 tot 80 duizend passagiers zullen overstappen, de rest zal inchecken of aankomen. Om de rolkoffer-passagier af te remmen geeft Schiphol een nieuwe ‘prikkel’ af. Reizigers met alleen een rugzakje of tasje krijgen voorrang in de rij.
5 tips voor sneller inchecken bij Schiphol Airport
Maar wat als je toch met rol koffertje het vliegtuig in wilt? Hieronder vijf gouden tips bij het inchecken bij Schiphol Airport:
- Allereerst door slim je koffer in te pakken door alleen de hoognodige in je handbagage mee te nemen. Minder gesleep en sneller door de bagagecheck. Als je toch een rolkoffer meeneemt zorg dan dat je de toiletspullen alvast in een doorzichtig zakje zit. Laat verder schaartjes mesjes en vijlen thuis of doe ze in je koffer die wel ingecheckt wordt. Verder leg je alles wat bij de security eruit moet boven in je rolkoffer zoals telefoon, laptops en IPad. Neem wel je onmisbare spullen mee, zoals medicijnen en bril, in je handbagage.
- In de zomer is het handig om een jasje mee te nemen met veel grote zakken erin. Hierin kan je ticket, horloge, je riem, mobiel en je portemonnee stoppen. Bij de security kan je je jas in één keer in de bak leggen. Meestal moeten hoge schoenen (boven de enkel) en laarzen ook in de bak van de security worden gelegd.
- Meeste winst is misschien te halen door in de snelste rij te gaan staan. De rij waar meer zakenmensen staan wil nog wel eens sneller gaan dan een rij met groepen, bejaarden en gezinnen met kleine kinderen.
- Als je een keuze hebt bij het boeken van je vlucht is het verstandig om de drukste dagen van het jaar te mijden. Dit zijn doorgaans op de vrijdag, zondag en maandag. De piek is gedurende de gehele ochtend en loopt door tot na het middaguur. De avondpiek is vanaf 17.00 tot 21.00.
- Indien je vaak reist is er nog één tip: aanvragen van een priviumpas. Deze kost 121 euro per jaar en 75 euro voor je partner. Hiermee kan je ultra snel langs de grens en security door middel van een irisscan.
Het belangrijkste is dat je met een goede voorbereiding en tijdig vertrek, niet in de stres komt. Je vakantie wil je vooral relaxed beginnen met op tijd inchecken bij Schiphol, een kopje koffie, boekje in de hand en wachtend op het vertrekkende vliegtuig.