Het reizen naar second cities, ofwel het reizen naar minder bekende bestemmingen met als neveneffect het overtoerisme beperken, wordt dé trend voor 2020. Het is tijd voor nieuwe steden. nieuwe plekken en nieuwe ervaringen, liefst dichtbij huis. Een stad die perfect in de second-city-trend past is Tilburg. Heh? Tilburg? Jazeker. Het jaar 2019 was een geweldig jaar voor Tilburg. Het leek wel een prijzenregen. En u kunt als bezoeker meegenieten van al die hoogstandjes.
Second City Tilburg
De nieuwe Tilburgse bibliotheek LocHal spande de kroon. Sinds de opening in 2018 won deze voormalige fabriekshal de ene prijs na de andere. Maar de meest bijzondere prijs was die van mooiste gebouw ter wereld, één van de grootste architectuurprijzen ter wereld die werd uitgereikt tijdens het World Architecture Festival. Van de wereld! Laat dat even bezinken: de LocHal is mooier dan de nominaties in China, Duitsland, Oekraine, Taiwan en de USA en verder. Het is een no-brainer: iedere Nederlander moet er geweest zijn. Het ligt op treinafstand. Direct aan het station. Het gebouw uit 1932 fungeerde vroeger als werkplaats voor het onderhouden en repareren van treinen. Sinds begin 2019 is LocHal de thuisbasis voor Kunstloc Brabant en Bibliotheek Midden-Brabant, en een van de beste bibliotheken ter wereld. Heerlijk om in rond te slenteren, u te verwonderen over de variatie aan gebruikers, de tijdelijke tentoonstellingen, de lekkere koffie en de industriële architectuur. Het gebouw is voor iedereen toegankelijk. Daarom wordt het ook wel ‘de huiskamer van de stad’ genoemd.
Spoorzone Tilburg
De LocHal ligt in de Spoorzone, SPO013, een van de leukste rauwe en hippe plekken in Tilburg. Dit 75 hectare groot gebied ligt aan het spoor en aan het station. Hier is de trots op het verleden zichtbaar. Oud en nieuw, ruig en verfijnd, wonen, werken en leven zijn hier met elkaar versmolten. Het is de plek waar door generaties Tilburgers aan treinen en locomotieven werd gesleuteld. Van 1868 tot 2011 was aan de noordkant van het station de NS‐Werkplaats in bedrijf. In de hoogtijperiode rond 1920 trof je er ruim 1300 arbeiders. Bijzondere gebouwen als de Koepelhal, de LocHal en de Polygonale loods zijn nog steeds waardevolle herinneringen aan dit verleden. Het gebruik is inmiddels getransformeerd naar de huidige tijd. De gebouwen ademen de oude sfeer uit terwijl ze in gebruik zijn als bibliotheek, lunchroom, restaurant, indoor skatepark en podia voor bijeenkomsten en optredens.
Ten noorden van de Spoorzone ligt museum De Pont, een museum voor hedendaagse kunst. Bij de entree staat een mooi kunstwerk van Anish Kapoor, de Sky Mirror. Binnen in de voormalige wolspinnerij is een vaste collectie te vinden met drie wisselende tentoonstellingen per jaar. De Pont is genomineerd voor de beste tentoonstelling van 2019 met de tentoonstelling The Return van Luc Tuymans.Ook werd De Pont museum genomineerd voor de AICA oorkonde 2019. De jury gaf aan dat De Pont een volstrekt eigen koers vaart en zich niet laat afleiden of verleiden door hypes en trends. Het museum heeft een collectie opgebouwd die staat als een huis. De Pont is hét museum waar de juryleden consequent voor naar Tilburg afreizen. En zij niet alleen. Het bezoekersrecord wordt al jaren achter elkaar verbroken.
Direct bij De Pont ligt het Textielmuseum. Ook dit museum is uniek in zijn soort. Vorig jaar werd het uit 42 genomineerde projecten wereldwijd gekozen als het meest vernieuwende en invloedrijke concept op het gebied van erfgoed. Het museum heeft een uitgebreide textielcollectie maar is ook nog altijd in bedrijf. Het neemt met tentoonstellingen, educatieve programma’s en een gespecialiseerde werkplaats zowel bezoekers als studenten en internationale ontwerpers mee in de eindeloze mogelijkheden van textiel. Leuk voor jong en oud.
Spoorpark Tilburg
Gemeente Tilburg sleepte ook een prijs in de wacht: de beste overheidsorganisatie 2019. Dit had te maken met de dialoog tussen burger en overheid die goed tot uiting kwam in onder andere de bovengenoemde metamorfose van de Spoorzone, de prijswinnende LocHal en de aanleg van het Spoorpark. Het 7,5 hectare grote stadspark is het grootste burgerinitiatief van Nederland. En daarom is het resultaat zo geslaagd: het is bedacht door Tilburgers zelf. De Volkskrant roemde de methode en het resultaat. Het Spoorpark kreeg ook een plek in het jaarboek van de Blauwe Kamer, met de jaarlijkse reflectie op het werk van Nederlandse landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. In het stadspark zijn waterpartijen te vinden om in te spelen, een beachvolleyveld, een skatebowl, boulders, een pumptrack, een enorm hoge klimtoren met uitzicht over de hele stad, een cafe met dakterras, en volop bankjes midden in de stedelijke natuur. Een park dat zich prima leent voor amusement, vertier, rust en ook voor evenementen. Zelfs overnachten kan hier. Op de stadscamping in het park is plek voor 25 tenten en 10 campers.
We hebben nog lang niet alles genoemd van deze second city, die uniek is en blijft omdat Tilburg nog niet is platgelopen door massa’s toeristen. De culinaire hoogstandjes, de unieke winkeltjes in het Dwaalgebied, de grote ketens in het centrum, de natuur van het Stadsbos013 of Moerenburg, de buitengebieden, de Tilburgse Kermis, de wandel- en fiets mogelijkheden maken een bezoek compleet.
Nieuwsgierig geworden naar de unieke, bourgondische en tegelijk zevengrootste stad van Nederland?
Overnachten kan in en rondom Tilburg in de vele hotels en B&Bs in allerlei prijsklassen. Van der Valk, Hotel IBIS, Hotel Mercure, en kleinschaligere concepten zoals Villa Pastorie, Hostel Roots en B&B’s als Gust van Dijk heten u van harte welkom in de ideale second city bestemming. Voor de eerste keer Airbnb.nl, dan kan krijg je intro korting.